Open Monumentendag 14 en 15 september

In het weekend van 14 en 15 september zijn de Open Monumentendagen in Heiloo. Het thema dit jaar is: routes, netwerken en verbindingen. Het programma is rijk aan bijzondere monumenten en activiteiten, dus zet de Open Monumentendag in uw agenda.

Bijzondere activiteiten

Voor het eerst doet het Heiligdom Onze Lieve Vrouwe ter Nood volop mee aan de Open Monumentendag, op beide dagen. Er zijn rondleidingen en u kunt het kloostergebouw bezoeken waar de gratis expositie over de Julianazusters, of Juliaantjes, te bewonderen is. Meer informatie vindt u op OLV ter Nood

Op zondag is de Cultuurkoepel gratis te bewonderen en wie durft kan ook meedoen aan het Open Podium. 

Ook in het Witte Kerkje klinkt muziek. Op zaterdag vinden daar miniconcerten plaats op verschillende tijdstippen. De klassieke beklimming van de kerktoren is dit jaar weer onderdeel van het programma. 

Iets verderop op Landgoed Ter Coulster geven vrijwilligers rondleidingen op beide dagen. Welke geheimen geeft het landgoed prijs? En op het landgoed Nijenburg komen 7 nieuwe informatiepanelen. Tijdens Open Monumentendag kunt u ze voor het eerst bewonderen.

Programma

Hieronder vindt u het volledige programma voor de gemeente Heiloo. Het programma is vanaf 31 augustus ook samen met een gratis Monumentengids af te halen in het gemeentehuis, in bibliotheken en historische musea (tijdens openingstijden). Tijdens de Open Monumentendag kunt u het programma ophalen bij de deelnemende monumenten. 

Alle landelijk deelnemende monumenten vindt u op Open Monumentendag.

OLV ter Nood Heiloo, Kapellaan 146 (parkeren: Kapellaan 9)

Zaterdag 14 en zondag 15 september van 08.30-19.30 uur

Het Heiligdom is vrij toegankelijk. Er zijn rondleidingen op vaste tijdstippen, deze kunt u te zijner tijd vinden op OLV ter Nood. Tevens is het klooster geopend voor het bezoeken van de tentoonstelling Julianazusters. Via het heiligdom loopt u naar het klooster, u vindt het wanneer u het poortje in de omheinde muur doorgaat.

Cultuur Koepel, Kennemerstraatweg 464

zondag 15 september van 14.00-17.00 uur

Open voor publiek en er is een open podium voor iedere Heilooër die zich wil presenteren met poëzie, muziek of performance. Aanmelden voor het open podium kan via secretaris@vriendencultuurkoepelheiloo.nl.

Historisch Museum Heiloo, Kennemerstraatweg 464

zaterdag 14 en zondag 15 september van 14.00-17.00 uur

Het Historisch Museum Heiloo deelt verhalen van lang vervlogen tijden. Maar ook de recentere geschiedenis van het dorp komt aan bod.

Archeologisch museum Baduhenna, Kennemerstraatweg 464

zaterdag 14 en zondag 15 september van 11.00-17.00 uur

Archeologisch Museum Baduhenna, museum met bodemvondsten die in en rond Heiloo zijn gedaan. Er is een thematentoonstelling, die aansluit bij het onderwerp van de Open Monumentendagen.

Verhalenkamer, Kennemerstraatweg 464

Zaterdag 14 en zondag 15 september van 11.00-16.00 uur

Geschiedenis van het Landgoed in beeld met films, documentatie en expositie.

Landgoed Ter Coulster, Kennemerstraatweg 432

zaterdag 14 en zondag 15 september zijn er rondleidingen over het landgoed en langs de gebouwen om 13.00, 14.00,  15.00 en 16.00 uur. Aanmelden is niet nodig. 

Verder dagelijks vrij toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang.

Witte Kerkje, Heerenweg 34

zaterdag 14 september 10.00-17.00 uur

Een programma met excursie naar de toren en miniconcerten vanaf 14.00 uur en weer 15.00 en 16.00 uur. Tevens presentatie van het culturele programma voor het najaar, filmvertoning over de Witte Kerk en informatie door gidsen.

De Hutkoffer, Heerenweg 21

zaterdag 14 september van 12.00-17.00 uur

Lucia Admiraal is aanwezig om uitleg te geven over haar glas-in-loodwerk.

Nieuw! Landgoed Nijenburg en boerderijen

Een nieuwe historische wandelroute over landgoed Nijenburg. Met behulp van 7 nieuwe infopanelen op verschillende plekken op het landgoed lichten we de historie van het landgoed toe.